Funkcja odzyskiwania porzuconych zamówień pozwala Ci na konfigurację automatycznych powiadomień mailowych wysyłanych do użytkowników, którzy dodali produkt do koszyka, uzupełnili formularz zamówienia i przeszli do procesu płatności, który porzucili.
Jakie zalety ma ta funkcja?
Dzięki tej funkcji z łatwością dotrzesz do osób, które z jakichś względów nie dokończyły płatności za zakupione produkty lub usługi. Jak to działa?
- W ramach ustawień definiujesz, po ilu dniach system ma wysłać do klienta maila przypominającego o niedokończonym zamówieniu.
- W konfiguratorze funkcji samodzielnie projektujesz temat i treści wiadomości, która ma zostać wysłana.
Jak włączyć tę funkcję?
- Przejdź do Ustawienia ➔ Główne ➔ Zaawansowane.
- Zaznacz toggle na zielono przy opcji Odzyskiwanie utraconych zamówień.
- Kliknij Konfiguruj, by ustawić szczegóły tej funkcji.
- Na koniec pamiętaj, żeby zapisać zmiany!

Jakie są opcje konfiguratora powiadomień?
Z poziomu konfiguratora możesz zdefiniować:
- po ilu dniach użytkownik ma otrzymać powiadomienie o porzuconym zamówieniu,
- własny temat wiadomości,
- dwa rodzaje treści wiadomości, w zależności od tego, jaki rodzaj i operatora płatności wybrał dany użytkownik:
- gdy użytkownik rozpoczął proces płatności za pomocą bramki PayU, Tpay lub Przelewy24 – w treści wiadomości możesz użyć shortcode’u, który umożliwi automatyczne generowanie linku do porzuconej płatności, dzięki której kupujący może szybko dokończyć zamówienie;
- gdy użytkownik wybrał pozostałe sposoby płatności – w treści wiadomości należy podać dane swojej firmy oraz numer konta, na który klient może wykonać przelew tradycyjny.